İklimlendirme (HVAC) Sektöründe E-Ticaret
Saçma, çok gereksiz, kim alır ki, tencere tava mı satıyoruz diyor olabilirsiniz. Geçtiğimiz 10 senelik süreç içerisindeki HVAC sektörünün ilerleyişinin farkı da iseniz, e-ticaretin ilerinin kaçınılmaz ticaret yolu olma konusunda size epey bir ilham verecektir.
İklimlendirme (HVAC) sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’ler arasındaki rekabetin gün geçtikçe artması, geleneksel yapı ile devam etme eğilimlerini değiştirmeleri yönünde yoğun baskıya neden oluyor. Dijitalleşen dünyada Türkiye ekonomisinin bel kemiğini oluşturan KOBİ’ler kendilerini bu dönüşüme hazırlamalı. Eğer işletmenizi geliştirmek ve daha ileriye taşımaksa niyetiniz, bu dönüşüme başlamanın tam zamanı. Her geçen gün sizin için kayba neden olacaktır. Neden mi? Çünkü bu değişim sürecinde siz de değişimin bir parçası olabilirseniz, ileride birden sizi karşılayacak olan yeniliklere çok yabancı olmadan posizyonunuzu sağlamlaştırmış olabilirsiniz. Süreç içerisindeki tecrübeler çok kıymetli.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye 16-74 yaş arası internet kullanımı 2018 yılı itibari ile %72,9 civarlarında. Bu veri geçen sene verilerine göre %8,36 oranında artış göstermiş. Bu en temel veri doğrultusunda vizyonunuzu yeniden gözden geçirseniz çok iyi olur.
Ne kadar hızlı olursanız o kadar rekabetçi olursunuz…
İletişim çağında yaşıyoruz. Telefon, faks, posta derken artık tüm iletişimizi e-posta vasıtası ile internet üzerinden yapar olduk. Gün geçtikçe hayatımıza giren her yenilik, iş modellerimize entegrasyonu zorunlu kılıyor. Örneğin artık olmazsa olmazımız olan whatsapp iş dünyasına da hızlıca girdi. Dijitalleşen dünyada iletişim ve hız en önemli unsur. Ne kadar hızlı olursanız o kadar rekabetçi olursunuz.
E-Ticaret ne kadar gerekli?
KOBİ’lerin en temel hedefi satış, yani cirolarını ve dolayısıyla karlılıklarını arttırmak. Bir ürün üretiyorsunuz veya ithal ettiğiniz ürünleri toptan ya da perakende satmak istiyorsunuz. Sizin artık bir e-ticaret siteniz olmalı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2018 yılında internet kullanıcılarının %29,3’ü internet üzerinden alışveriş yapmış. Bu rakam bir önceki seneye göre %15 artış göstermiş.
Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAT) tarafından yayınlanan 2018 raporunda Türkiye’de e-ticaretin toplam perakende içindeki payı %5,3 olarak belirtilmiş. Bu oran bir önceki seneye göre %23 artış göstermiş. Bu veriler gelişmekte olan ülkelerde %5,9, gelişmiş ülkelerde %11,1 olarak belirlenmiş. Yine bu verilere bakarak işletmenizin bir an önce dijitalleşmesi gerektiği konusunda ne kadar haklı olduğumuzu ispatlıyor.
Gelişmekte olan bir e-ticaret alışkanlığı iş ortamlarını da etkisi altına almaya başladı. Günümüzde TÜBİSAT verilerinin çok daha altında KOBİ’ler arası e-ticaret olduğunu düşünüyorum. Henüz KOBİ’ler arası e-ticaret ile ilgili verisel bir araştırma yapılmış durumda değil. Gelişmiş ülkelerde KOBİ’ler arası e-ticaret oranları toplam ciroların %21 civarlarında. Türkiye genelindeki oranın ise %0,5 olduğu ön görülüyor.
Ürünlerinizi internet üzerinden pazarlayın, hatta satışlarınızı internet üzerinden gerçekleştirin. Bu vizyon ile ülke genelinde müşterilerinizi arttıracağınız gibi ihracat imkanınızda olacaktır. Henüz bir e-ticaret siteniz yok ise paket olarak kurulu siteler mevcut, şimdiden araştırmaya başlasanız iyi olur. E-ticaret sitenizi oluşturmaya başladıysanız dikkat etmeniz gereken en önemli unsur, müşteri yapınızın ve iş yapma modelinizin e-ticaret siteniz ile iyi temsil edilebiliyor olması gerekmektedir. Bu kısım ile ilgili kişisel tecrübem epey oluştu.
İlerleyen yıllarda internet kullanım ve satış oranları arttıkça sizin bu tecrübeyi edinme ve bu gelişime ayak uydurmanız daha da güç olacaktır. Şimdiden hazırlıklarınıza başlamanızı öneririm. Eğer böyle bir girişimizin var ise daha da önem vermeniz gerekecektir.
Alışkanlıklarınız dijitalleşme gerekliliğinin önüne geçiyor ve işletmenizde bu gibi yenilikler sizi korkutuyor olabilir. Teknolojinin bizlere sunduğu tüm imkanları en efektif şekilde iş modellerimiz ile sentezleyerek işletmelerimize sokmalıyız. Profesyonellerden yardım almanız en doğru yaklaşım olacaktır.
Online HVAC ürünleri satışı düşük oranlarda fakat büyüyen bir sektör.
HVAC sektöründe üretici veya distribütör bir firma iseniz ürünlerinizi en iyi sunabileceğiniz ortam internet ortamıdır. Bir web siteniz var ve sizi çok iyi tanıtıyor. Mail adresleriniz, sosyal medya tanıtımlarınız, reklamlarınız hepsi bir arada sizi dijitalleştiren bir vagon gibi düşünün. E-ticaret ile ilgili ön yargılarınızı bir kenara bırakıp bu kanalı da vizyonunuz dahiline alarak hayata geçirmenizin size faydası olacaktır. Artık her şeyi internetten alır hale geldik. Amerika Birleşik Devletleri’nde bir firma 2018 yılı itibari ile internet üzerinden araba satışına resmen başlamış durumda. Siz evinizden arabanızı seçiyorsunuz, kredi kartınız ile ödemesini yapıyorsunuz ve arabanızı kapınıza getiriyorlar. Merak edenler www.carvana.com adresini ziyaret edebilir. Geçen sene Türkiye’de bir inşaat firması internet üzerinden ev satışı yapmaya başladığını duyurmuştu. Ne kadar ütopik değil mi? Şu anda çok efektif olarak gerçekleşmiyor olabilir ama 5 sene içerisinde bunlar hayatımızın sıradan olayları haline gelecek. Peki HVAC sektöründe bu neden olmasın. Aslında şu anda internet üzerinden ürün satışı yapan epey firma mevcut. KOBİ’ler arası e-ticaret ülkemizde yaklaşık 10 sene önce başlamış durumda. Bu süre zarfında ilerleme çok yavaş olmasına rağmen geçtiğimiz 5 sene içerisinde bu ivme daha da artmış durumda. Dünya genelinde HVAC sektörünün e-ticaret yatırımlarını incelediğimizde birçok firma satışlarını hem ülkeleri genelinde hem de dünya genelinde e-ticaret üzerinden yapıyorlar. En bilinen markalar dahi kendi e-ticaret siteleri üzerinden ürünlerini satmaya çalışıyorlar.
Kontrolyum.com dijitalleşme sürecini nasıl başardı?
Bu kısımda sizlerle nasıl bir süreç içerisinden geçtiğimizi ve hala ne kadar yol almamız gerektiği konusundaki düşüncelerimi paylaşacağım.
2009 yılı itibari ile HVAC otomasyon kontrol ürünleri internetten satışına yönelik çalışmalarımız başladı. İlk tecrübelerimiz doğrultusunda birçok kez başarısız olmamıza rağmen pes etmeden devam ettik. Bu başarısızlıklarımızdan kendimize dersler çıkarttık ve sektörel sunum ve geleneksel satış modelimizi dijitalleştirerek e-ticarete dönüşme yolunda epey bir yol kat ettik. Şu anda e-ticaret üzerinden 35 farklı markanın 3.500’den fazla ürününü satışa sunuyoruz. Müşterilerimiz web sitemiz üzerinden ihtiyaç duydukları ürünleri araştırabiliyorlar, teknik bilgiler edinebiliyorlar, eğer ürün seçiminde desteğe ihtiyaçları var ise anında canlı sohbet üzerinden bizimle iletişime geçerek yanıt alabiliyorlar. Ne kadar hızlı çözüm üretebiliyorsanız o kadar rekabetçi olursunuz. İşletmemiz ile ilgili tüm bilgileri güncel bir şekilde web sitemiz üzerinden paylaşıyoruz. Şeffaflık işletmenize olan güveni ve dolayısı ile ticaretimizi arttıracaktır. Ne olduğunuzdan fazla görünmek doğru ne de eksik görünmek. O nedenle dürüst olmaktan korkmayın.
Yaşadığımız süreç boyunca internet üzerinden ürün almama konusunda ısrarcı firmalar ile çok karşılaştık. Fakat gün çeçtik çe onlar da bu dijitalleşmeye ayak uydurmaya başlayarak alışkanlıklarını değiştirmeye başladılar.
İşletmemizin e-ticaret haricinde nasıl bir iş yapma stili olduğunu bahsetmek istiyorum. Böylece sektör olarak nasıl bir süreçten geçtiğimizi anlamış olacaksınız.
Geleneksel satış yöntemleri; müşteri ziyaretleri, proje takipleri, pazarlıklar, satış oluşması ve tedarik süresi akabinde ürün teslimi, ödeme alınması ile süreci tamamlamış oluyoruz. Satışlarımızın büyük bir bölümünü online olarak gerçekleştiriyoruz, hatta tamamına yakınını diyebiliriz. Biraz şaşırdınız sanırım fakat durum böyle. Online derken ne demek istedim bahsedeyim. Bizleri tanıyan, daha önce ticari faaliyetimizin olduğu veya bizleri hiç tanımadan internet üzerinden erişen ve telefon ile iletişime geçen müşteri gruplarımız tüm satış süreçlerini e-posta ve telefon üzerinden tamamlamaktalar. Bizleri hiç görmüyorlar ama ürün alıyorlar. E-ticaretten tek farkı siparişleri kendileri web sitemiz üzerinden girmiyorlar, onların yerine siparişlerini sistemimizde biz oluşturuyoruz. Bu şekilde iş yapan birçok firma mevcut. İşte bu geleneksel yöntem ile dijitalleşmenin tam ortalarında bir yer, bir geçiş süreci. Bu süreç sonrasında artık tam anlamı ile e-ticaret dediğimiz, bizler ile iletişime geçmeden sipariş işlemlerini ve ödemelerini internet üzerinden müşterilerimiz kendileri tamamlayacaklar. Biz bu ara süreçte gözlemlediğimiz tüm ihtiyaçları e-ticarete dünüştürecek şekilde yazılımlarınızı geliştiriyoruz. Her geçen gün sistemin eksikleri tamamlanarak müşteri taleplerini ve müşterin ticaret yapma alışkanlıklarını karşılayan bir e-ticaret sitemizin oluşması yönünde yol kat ediyoruz.
İşletmemize gelerek ürün seçen ve ödemesini yaparak teslim alanların oranları toplam ciromuzun %0,34’ünü oluşturuyor. Bu istatistiki verileri çok iyi takip ediyoruz. Yol haritamızı belirlememizde çok faydası oluyor. E-ticaret kısmına gelirsek, 2019 yılı ilk iki çeyreğinde toplam ciromuzun %2,4’ünü internet üzerinden satışlar ile gerçekleşmiş durumdayız. Bu oran aynı dönemin bir önceki sene verilerine göre %33 artış göstermiş. Fakat Türkiye genellemesinin hala altında bir oran. E-ticaret oranlarının artışları gelecek dönemlerde bankacılık sisteminin KOBİ’lere yönelik yeni gelişimleri ile çok daha hızlanacağı görüşündeyim. E-ticaret yapma yolunda olan sektördeki bir çok firma ve rakiplerimiz ile kendimizi kıyasladığımızda Türkiye genelinde HVAC otomasyon ürünleri satışını gerçekleştiren en büyük e-ticaret sitesi olduğumuzu söyleyebilirim.
Sonuç
KOBİ’lerin dijitalleşmesi kaçınılmaz. Bu süreci çok iyi yönetmek ve vizyonunuz doğrultusunda işletmenizi daha ilerilere taşımak sizin elinizde. Dijitalleşme sürecinizi iş modeliniz ile uyarlayarak en doğru şekilde oluşturmanız sizin öngörüleriniz ile olacaktır. Kontrolyum.com olarak bu dijitalleşme sürecimizi iyi yönetmeye çalışıyoruz. Çok yakında tüm ticari modelin dijitalleştiği vakit sektörün öncüsü haline gelmiş, alt yapımızı sağlam bir şekilde kurmuş, lider firma olma yolunda ilerlemeye devam ediyor olacağız.
Levent Sezen | Kontrolyum.com
#kontrolyum #hvac #binaotomasyonsistemleri #e-ticaret #iklimlendirme